sâmbătă, 15 noiembrie 2008

Dubla Inregistrare......sau cum sa-ti divizezi o afacere

Acest sistem de dubla inregistrare, este utilizat deocamdata de sapte organizatii din primiile sapte, din primele 2000 de corporatii din lume.
Acesta este un sistem creat pentru a reduce cheltuielile intr-o anumita divizie(de exemplu un producator IT, deleaga activitatea de managemnt al productie si de comercializare intr-o tara, iar conducerea operatinior de Dezvoltare-Certetare si de Management in alta tara), prin crearea a 2 companii deocamdata(cu 2 Sedi Generale), care au 99%, aceeasi conducere executiva, aceleasi Consiliu de Administratie, Consiliu Director, dar structura actionariatul companiilor, nu este aceeasi in majoritatea cazurile.
Binenteles ca, acest sistem este costruit si cu ajutorul offshore-urilor, cu capital din tarii diferite.
Iar aceste entitati sunt listate diferit in functie de tara unde sunt construite, si au un free-floot diferit fata de partenerul lor, iar unele dintre acestea se detin si prin aliante, de exemplu Partenerul 1 detine 50% din Partenerul 2 iar Partenerul 2 detine la randul sa spune 25% din Partenerul 1 sau sa spunem de exemplu ca un Actionar Majoritar, detine 70% din Compania A si 20% din Compania B, s.a.m.d.

Dintre companile create prin acest sistem, merita sa amintim si de Shell si Royal Dutch formand Royal Dutch/Shell, care au functionat mai bine de 100 de ani pana in 2004, in Parteneriat Shell in Anglia, se ocupa de Transport si Distributie in pricipal si Royal Dutch din Olanda, care se ocupa cu partea de productie si Cercetare-Dezvoltare in principal, avand aproximativ aceeasi Actionarii, Alte companii create in acest fel sunt:


Unilever inregistrata in Anglia si Olanda, este a doau companie globala de FCMG(bunuri de larg consum). Creat in 1930, grupul are urmatoarea structura:


Realizand niste rezultate fianciare de peste 40 miliarde Euro din 150 de tarii, conpuse din:

Compania s-a aflat deacursul timpului in niste proceste de fuziuni si achizitii, de-a lungul timpului cumparand si vanzand, diferite companii sau divizii, precum Best Foods in 2000, si vazanzarea Unilever Cosmetics in 2007 catre Coty International, dar, structura companiei a ramas neschimbata, "Parteneriatul" a avut un profit de peste 5 miliarde o si o Capitalizare Combinata de peste 92 Miliarde Euro.


Reed Elsevier este un lider in piata de media, care publica lucrari stintifice si are divizi de Cercetare si Dezvoltare, peste tot in lume, implicate in domenii precum Medical, Legal si de Business, creata ca si structura duplicitara in 1993, dupa o istorie de 90 de ani de activitate singulara, a fost un proces de fuziune intre Reed si Elsevier care a inceput in 1991 si s-a terminat in anul 2002, rezultand urmatoarea stuctura:

Dupa cum se vede Stuctura companiei este "cine detine pe cine", gen offshore.
Compania este inregistrata in Olanda si Anglia, avand actionarii, entitati din Tara Lalelelor in proportie de 61% si 39% din Anglia. Dar dupa cum se vede partea de productie si R&D sunt inregistrate in Anglia iar partea de administrare si Finante in Olanda.
Parteneriatul a realizat in 2007, o Cifra de Afaceri de peste 9 miliarde(N.V. - 6 Miliarde, plc - 3 Miliarde) Euro, un profit de peste 2 miliarde si o capitalizare de peste 25 miliarde de Euro.

Mondi este un producator din top 10 mondial, numaru 1 in Euroapa, de hartie, carton si ambalaje, este inregistrata in Africa de Sud si Anglia, Fondata ca si o structura duala in 2007, cand Anglo American(al 2 grup minier al lumii) a externalizat operatiunile, producatorul are mai bine de 40 de ani de existenta, frupul a doptat urmatoarea stuctura(Stuctura Internationala listala la Londra iar cea din Africa la Johannesburg):

Grupul are peste 35.000 de angajati in peste 35 de tari, vanzari in 2007 de 8, 5 miliarde, Profit de 320 milioane si o Capitalizare de 4 miliarde Dolari, Mondi are operatiuni si in Europa de Est, prin grupul EuroPapier.

Investec, este o Banca de Investitii si de Admnistrare a Activelor, prezenta in 13 tarii, infintata cu peste 35 de ani in urma dar, creata in 2002 sub aceasta stuctura:



Investec este inregistrata in Africa de Sud si Anglia si a avut vanzari in anul 2007, de 3,9 miliarde, Profit de 670 miloane Euro si o Capitalizare de 4,9 Miliarde Euro si dupa cum se vede compania este listata pe mai multe piete inclusiv in "City-ul Londonez", Johannesburg, pentru diferite operatiuni.


Rio Tinto este al trelea grup minier al lumii, inregistrata din 1995 in 2 piete, Australia si Anglia, ca efect al fuziunii dintre liderii acestor tari in minerit, Compania are o activitate de peste 100 de ani si cu operatiuni peste 18 piete principale, Compania a realizat o premiera pe piata in anul 2007, achizitionand al doilea producator de aluminiu din piata mondiala, Alcan.


Rio Tinto a realizat in 2007, urmatoarele performante la vanzari peste 29 miliarde, un Profit de peste 7 miliarde si o capitalizare de peste 165 Miliarde Dolari

Compania este companie listata la LSE (London Stcok Exchange) din Londra si ASX(Australian Stock Exchange)


Rio Tinto este intr-un proces de preluare ostila din partea BHP Biliton


BHP Biliton este primul producator de zacaminte, metale si derivate din Lume cu operatiuni in peste 25 de tari si 41.000 de angajati, s-a fondat in anul 2001, exact ca si concurentul Rio Tinto, dintr-o fuziune a BHP(Activitate de peste 120 de ani) din Australia si Billiton(activitate de peste 140 de ani) din Anglia, cu 4 Sedii principale, in afara de cele 2 tarii si in SUA si Africa de Sud.
Cifrele arata ca in anul finaciar 2007-2008, compania a obtinut vanzari de 59 miliarde, Profit de 15 miliarde si o Capitalizare de 190 miliarde Dolari


Carnival Corporation este prima companie de de "transporturi acvatice" din lume fondata in 1972 de familia Arison(una dintre cele mai bogate din tara) din Israel, dar stucturata din 1994 in 2 companii, una in Panama(paradis fiscal) si Anglia.
Carnival a devenit lider pe acesta piata fuzionand cu P&O Cruises din Anglia, operand pe peste 15 tari cu 225.000 angajati si cu peste 89 de vapoare.

Compania este listata pe 2 piete, SUA si Anglia, avand o capitaliazare de aproape 25 miliarde Euro, in 2007 obtinand peste 8 Miliarde Euro si un Profit de 1 miliarde de Euro.

Binenteles acestea sunt niste exemple de gandire a afacerii. Dar in acest context de criza, de restructurare, acest model, poate ca va fi mai folosit de catre corporatii mondiale, fiind o metoda de reducere a costurilor si o mai buna gestionare a activelor.

Niciun comentariu: